Stiri

4 aspecte de care sa ții cont când alegi un tractor

În agricultura modernă, tractorul a devenit un utilaj indispensabil oricărui fermier. Cele mai multe lucrări mecanizate din câmp se realizează cu ajutorul tractoarelor, acestea fiind necesare și pentru transportul recoltei către spațiile de depozitare. Investiția pentru achiziția unui tractor nu este una neglijabilă, astfel că este important ca, la momentul respectiv, să știi foarte bine cum vrei să fie utilajul. În funcție de preferințe și de nevoi, trebuie să ții cont de câteva aspecte, pe care ți le prezentăm în cele ce urmează.

Puterea motorului

Din acest punct de vedere, tractoarele se împart în patru categorii, fiecare fiind adecvată unei plaje de activități.

  • tractoarele de mici dimensiuni – sunt destinate activităților din gospodărie, care nu necesită o solicitare foarte mare a motorului. Cu un astfel de utilaj, poți tunde peluza sau efectua alte activități ușoare, însă, în nici un caz, nu îl poți folosi în câmp.
  • tractoarele de grădină – deja vorbim despre utilaje cu un motor mai puternic și o mai bună tracțiune, special adaptate lucrărilor din livezi și grădini. Pot fi folosite, inclusiv, la transport, însă, nu suportă sarcini foarte mari.
  • tractoarele compacte – sunt cele mai folosite modele, pentru că se descurcă excelent pe terenurile agricole de dimensiuni medii, așa cum sunt majoritatea exploatațiilor de la noi din țară.
  • tractoarele de mare putere – de un astfel de utilaj ai nevoie doar dacă dispui de suprafețe cultivate extinse sau dacă terenul pe care urmează să îl folosești este unul dificil.

Tractoarele compacte și cele mari sunt ideale pentru lucrări agricole în câmp, dat fiind că permit atașarea a diferite accesorii necesare acestor lucrări.

 Dotările

Tractoarele moderne diferă mult de cele din vechile generații pe care, încă, le mai putem vedea pe câmp. Dacă tot te-ai decis să faci o astfel de investiție, alege un tractor din noua generație, care are incluse o serie de dotări menite să-ți facă munca mai ușoară. Unele modele vin din fabrică dotate, deja, cu o serie de accesorii sau sunt adaptate pentru ca acestea să fie atașate cu ușurință. Orientează-te către un model care să dispună de dotările de care ai strict nevoie, pentru că nu are rost să plătești mai mult pentru o serie de opțiuni pe care le vei folosi rar sau deloc.

Confortul cabinei

Gândește-te că vei fi nevoit să petreci ore în șir pe tractor, în bătaia soarelui sau la temperaturi scăzute, așa că ai nevoie de un minim de confort în cabină. Aerul condiționat și instalația de climatizare sunt dotări care nu trebuie să lipsească unui tractor. De asemenea, este important și scaunul din cabină, care trebuie să fie unul ergonomic. Acesta te ajută să-ți menții o postură corectă, atunci când te afli la volan. Așa ești scutit de durerile de spate sau alte probleme la nivelul coloanei.

Prețul

Prețul unui tractor ți se poate părea exagerat, la prima vedere, însă, costul trebuie evaluat în raport cu beneficiile pe care ți le va aduce. Luând în calcul toate activitățile pe care le poți realiza cu ajutorul tractorului, costul îți va părea unul rezonabil. Totodată, trebuie să ții cont de cheltuielile de întreținere, pentru că vei avea nevoie ulterior de piese de schimb pentru tractoare, revizii și alte lucrări de reparații.

În cazul în care optezi pentru un tractor la mâna a doua, primul lucru pe care trebuie să îl ai în vedere este numărul orelor de utilizare. Acesta este principalul indiciu al gradului de uzură a utilajului. Chiar dacă tractorul este dintr-o generație mai veche, dar numărul orelor de utilizare este redus, poți face treabă la fel de bună cu el ca și cu unul nou.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *