Tehnologie

Ce trebuie să ai în vedere când alegi o vitrină frigorifică bună pentru magazinul tău alimentar?

Dacă vinzi produse alimentare în timpul pandemiei și vrei ca produsele din ofertă, chiar dacă nu sunt cele din coșul de bază, să pară mai atractive în ochii cumpărătorului împovărat de frici și în același timp să rămână proaspete, gustoase și sigure pentru consum, ar trebui să ai modelele de vitrine frigorifice orizontale potrivite care să poată conduce la obținerea unui astfel de buchet de efecte pozitive.

2 principii esențiale de funcționare ale vitrinelor frigorifice comerciale

1. Modul de răcire al vitrinelor frigorifice profesionale

Cu toții știm încă din școală, dar și din experiența personală, faptul că densitatea aerului rece este mai mare decât densitatea aerului cald, care este mult mai ușor.

Vitrinele frigorifice HoReCa pot folosi diverse sisteme de răcire. Fiecare dintre ele afectează diferit produsele expuse pentru comercializare. Calitatea alimentării cu aer rece este determinată de poziționarea suprafeței de răcire.

Cele mai ieftine modele de vitrine frigorifice sunt astfel construite încât răcesc doar partea inferioară a produselor alimentare așezate în compartimentul acestora, ceea ce ajută la oferirea unui aspect atractiv din punct de vedere comercial, dar nu asigură siguranță de conservare alimentară multă vreme, deoarece partea superioară a mărfurilor perisabile rămâne de cele mai multe ori insuficient răcită și se poate degrada din punct de vedere organoleptic foarte rapid.

Dacă suprafața de răcire este amplasată în spate, atunci aerul rece va fi lângă peretele din spate și va cădea spre baza compartimentului, iar zona din față va avea o temperatură mai ridicată.

Când placa de răcire este situată mai jos, aceasta va funcționa într-un mod apropiat de modul de congelare. În acest caz, aceasta va răci efectiv partea inferioară a compartimentului de afișaj care conține produsul. Dar, în același timp, frigul nu va pătrunde adânc în alimentul în cauză, deoarece aerul este un conductor slab al căldurii, iar fluxul rece al acestuia se va așeza mai jos, ca fiind mai dens.

Din fabricație, unele modele de vitrine frigorifice de acest tip au instalate în plus și un ventilator care are funcția expresă de a amesteca pe cât posibil straturile de aer cu temperaturi diferite, creând astfel un flux de aer uniform ca temperatură în interiorul compartimentului de păstrare și afișaj.

Astfel de vitrine sunt cel mai adesea utilizate pentru depozitarea cărnii crude, nu în magazinele alimentare cu autoservire.

Deși această configurație de vitrină frigorifică ieftină cu răcire prin partea inferioară și ventilator pare ceva mai eficientă, are și ea dezavantajele sale.

Mișcarea permanentă a straturilor de aer în interiorul echipamentului de răcire va usca rapid produsele alimentare expuse, mai ales dacă nu sunt preambalate.

Plus că nici măcar un astfel de sistem frigorific profesional nu poate oferi întotdeauna o răcire uniformă a produselor din întregul compartiment de păstrare al mărfurilor perisabile ce se comercializează.

Modelele de vitrine de ultimă generație reușesc să aibă performanțe mult mai bune, datorită tehnologiilor noi pe care le includ.

Vitrine frigorifice cu convecție artificială sau naturală

Vitrinele frigorifice care utilizează fluxul de aer pentru o răcire uniformă, sunt posibile cu două principii de convecție: forțată și naturală.

În cazul convecției forțată, un ventilator este utilizat pentru a amesteca aerul din interiorul camerei.

Vitrinele frigorifice cu ventilație forțată sunt cele mai populare în lanțurile de vânzare cu amănuntul, la firmele de catering, deoarece acest sistem permite să se răcească uniform întreg spațiul de depozitare interior.

Aerul rece este scurs din orificiile existente în partea din spate a vitrinei și este aruncat cu putere în față, astfel încât fluxurile să cuprindă întregul spațiu aflat pe traiectoriile lor, asigurând astfel o răcire uniformă a produselor.

Convecția naturală se produce fără alte dispozitive suplimentare pentru a pune în mișcare aerul, dar performanțele unei astfel de vitrine frigorifice sunt extrem de modeste.

2. Gradul de izolare al vitrinelor frigorifice pentru magazine alimentare

Vitrinele frigorifice comerciale nu sunt destinate sub nicio formă depozitării pe termen lung a unor produse alimentare. Cu atât mai puțin, dacă structurile lor nu sunt foarte bine izolate de mediul ambiant.

Din acest motiv, modelele de vitrine frigorifice verticale, dar mai ales vitrinele frigorifice orizontale, sunt proiectate cu sisteme de izolare competitive care să reziste inclusiv în condițiile unei incinte cu atmosferă caldă și umedă.

Trebuie menționat și un aspect care, deși este evident, de multe ori este trecut cu vederea de către antreprenori: izolarea termică foarte bună va reduce semnificativ și consumul de energie al echipamentelor de refrigerare, inclusiv dacă ne referim la modelele de vitrine reci comerciale.

Când ai decis să cumperi în calitate de întreprinzător o vitrină frigorifică de calitate certificată, în armonie cu mărfurile ce urmează a fi stocate în interiorul ei, o să poți să îți amortizezi rapid investiția făcută.

La TC Romania Crown Cool vei găsi modelele de vitrine frigorifice orizontale și verticale cele mai potrivite pentru magazinul tău alimentar. Alege-le pe cele potrivite chiar acum!

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *