Uncategorized

Cum a fost descoperit focul

Focul…ne incalzeste, ne incanta, ne ajuta sa gatim, ne face sa ii admiram frumusetea si ne poarta cu gandul departe, dar uneori ne fi ingrozeste. Insa cum ar fi fost o viata fara foc? Este greu sa ne-o inchipuim si aproape ca nici nu ne dorim acest lucru.

In noptile reci de iarna ne ajuta sa ne incalzim, fara el nu am fi reusit sa ne gatim alimentele care ne plac tuturor si care ne asigura hrana zilnica. A sta in jurul unui foc de tabara cu cei mai buni prieteni si cantand poate fi una dintre cele mai frumoase experiente din viata, dar acel foc, acea mica scanteie poate fi si cauza unui incendiu, care poate distruge munca de-o viata a cuiva si care poate lua si vieti, tocmai de aceea in cazul multor cladiri este obligatorie o autorizatie ISU de functionare ca un mijloc de siguranta. 

Focul a jucat un rol important in istorie

Focul a jucat un rol important in istorie

Practic, focul a jucat un rol important si in istorie. Dar cum a fost el exact descoperit? Cine a realizat ce este si cine l-a controlat pentru prima data? Si cand s-a intamplat? Sunt intrebari care nu pot avea raspunsuri precise, mai mult, in cazul unor oamenii de stiinta inca fac cercetari si spera ca intr-o buna zi sa poata sa aiba un raspuns.

Aici sunt o multime de variante si legende legate de aparitia focului. Daca ne uitam putin la mitologia greaca, aceasta spune ca Prometeu a furat focul zeilor si l-a dat oamenilor, ca l-ar fi luat focul din forja lui Hefaistos, in timp ce alte voci spun ca a furat seminte din soare si le-a adus oamenilor intr-o tulpina. Alte legende spun ca un animal, lup sau coiot, ar fi furat focul de la o fiinta malefica si l-ar fi adus oamenilor.

Cei mai multi oameni de stiinta cred ca utilizarea controlata a focului a fost pe vremea Homo Erectus, unul dintre cei mai vechi stramosi bipezi ai lui Homo Sapiens, in timpul primei epoci de piatra.  Arheologii au descoperit dovezi despre ceea ce cred ca a reprezentat utilizarea controlata a focului in pestera Wonderwerk din Africa de Sud si in regiunea lacului  Turkana din Kenya.

Pestera Pestera Wonderwerk din Africa de Sud este considerata aur pentru antropologi. Aici, oamenii de stiinta au gasit cenusa si unelte folosite de Homo Erectus acum peste un milion de ani. Analiza sedimentelor a scos la iveala cenusa de plante si fragmente de oase arse. Michael Chazan, cercetator la Universitatea din Toronto, si care a participat la descoperire spune ca acest lucru a aratat ca oamenii primitivi descoperisera focul cu cel putin 300.000 de ani mai inainte fata de cum se credea pana acum.

Focul si evolutia omului

Focul si evolutia omului

„Controlul focului s-ar putea sa fi fost o cotitura majora in evolutia omului. Impactul gatitului  alimentelor este bine documentat, dar impactul controlului focului ar putea avea legatura cu toate elementele societatii umane”, a spus Chazan. Echipa care a facut descoperirea a fost formata din oameni de stiinta de la Universitatea Boston (America), Academia de Ştiinţe Heidelberg (Germania), Universitatea Ebraică din Ierusalim (Israel), Universitatea Witwatersrand din Johannesburg (Africa de Sud) şi Universitatea din Toronto (Canada). (Sursa: https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2124130/Human-beings-using-million-years-ago–300-000-years-earlier-previously-thought.html)

Anterior cercetatorii descoperisera urme ale folosirii focului in urma cu aproximativ 790.000 de ani. Ei descoperisera urme de lemn ars in situl Gesher Benot Ya’aqov, din Israel.


Desi este imposibil de stiut exact cine a folosit focul in aceste zone sau modul in care l-au folosit exact, expertii cred ca aceste descoperiri arata ca stramosii timpurii ai omului ar fi controlat focul in urma cu peste un milion de ani. Ba chiar, unele dovezi ar indica ca acest lucru ar fi fost posibil in urma cu peste doua milioane de ani.

Focul a ajutat dezvoltarea si evolutia creierului uman?

Focul a ajutat dezvoltarea si evolutia creierului uman?

Mai mult, focul ar fi ajutat si la dezvoltarea si evolutia creierului uman. Ajutandu-se de foc stramosii omului au inceput sa gateasca alimentele, mai exact carnea si legumele. Antropologul Richard Wrangham, profesor la Universitatea Harvard, a sugerat ca aceasta mancare gatita a permis dezvoltarea si evolutia creierului uman transformand-i pe stramosi in omul pe care il cunoastem cu totii in aceste zile. (Sursa: https://www.wonderopolis.org/wonder/how-was-fire-discovered ) Ramane de vazut cand vom afla exact cand, cine si cum a reusit sa controleze exact focul. Noi, acum, ne putem bucura de acesta si de avantajele pe care ni le ofera, nu insa fara a avea si grija, pentru ca focul nu inseamna numai bine, ci si un risc suplimentar.

Intr-o clipa de neatentie acesta poarte aduce nu numai pagube materiale, ci si umane in cazul izbucnirii unui incendiu. Responsabilitatea este si mai mare in cazul celor care detin cladiri care au nevoie de autorizarie ISU de securitate la incendiu pentru a functiona. Cei interesati pot afla de pe site-ul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta daca este sau nu necesara obtinerea avizului/autorizatiei de securitate la incendiu. Tot de aici cei interesati pot afla si care este documentatia necesara pentru emiterea autorizatiei ISU.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *