Stiri

Cum alegi cel mai bun acumulator auto pentru maşina ta?

Din vasta oferta de acumulatori auto de pe piaţă la acest moment, conducătorilor auto şi proprietarilor de maşini cu siguranţă le va fi greu să găsească cel mai potrivit model pentru autoturismul lor. Acumulatorul, sau bateria auto este o componentă esenţială a maşinii. În lipsa ei, autoturismul nu poate porni decât împinsă. De aceea, este important ca şoferii să acorde atenţie acestui aspect important şi să aleagă produsul potrivit care să satisfacă atât exigenţele lor, cât şi nevoile maşinii.

Principiul de funcţionare al acumulatorului auto

Acumulatorul auto are un principiu de funcţionare extrem de simplu care, o dată înţeles,  nu mai pune probleme în ceea ce priveşte decizia de achiziţie care le revine conducătorilor auto. Bateria auto acumulează energia primită şi în cazul în care nu este folosită pe perioade lungi, se descarcă. De asemenea, acumulatorul se poate descărca sau poate pune probleme la funcţionare şi în caz de temperaturi extreme, de consumatori permanenţi, de neincarcarea bateriei din cauza drumurilor scurte sau din cauza funcţionării necorespunzătoare a alternatorului ce încarcă bateria.

Dacă acumulatorul este încărcat complet, acesta poate îngheţa la -60 de grade, pe când dacă este încărcat la jumătate, poate îngheţa chiar şi la -10 grade C. În mod normal, un acumulator auto încărcat la o valoare de 30% trebuie să pornească maşina. Perioada medie de viaţă a bateriei maşinii este de 5 ani, dar poate varia în funcţie de numărul de porniri, de utilizarea maşinii şi de alte criterii importante.

Ce tip de acumulator auto să cumpăr pentru autoturism şi de unde?

Primul pas ce trebuie făcut în ceea ce priveşte alegerea acumulatorului auto este acela că proprietarii să caute indicaţiile date de producătorul maşinii, căutând în manualul autoturismului. În general, bateriile noi pot avea cu 10% mai mult amperaj decât bateria originală, fără a cauza probleme, însă nu se recomandă depăşirea valorii amperajului bateriei originale. De asemenea, o baterie prea mică va fi prea solicitată şi se va strica rapid.

Acumulatorul auto poate fi achiziţionat din magazinele online sau fizice specializate, dar şi de la centrele specializate în baterii auto. Montarea bateriei se va face într-un centru şi atelier autorizat RAR, pentru a se păstra garanţia acesteia şi pentru a evita neplăcerile cauzate de de montarea defectuoasă a bateriei.

Întreţinerea bateriei auto şi prelungirea duratei de viaţă a acestei componente

O dată cumpărată, bateria auto trebuie întreţinută astfel încât să aibă o durată de viață cât mai mare. Pentru a reuşi şi a avea rezultate bune în prelungirea duratei de viaţă a maşinii, se recomandă:

·  să se evite nepornirea maşinii pe perioade lungi de timp, mai mari de 3-6 luni de zile. Chiar dacă nu fac drumuri lungi, utilizatorii pot porni maşina de 2 ori pe lună timp de măcar 15 minute;

·  să se evite drumurile scurte, mai ales iarnă, la maşinile diesel;

·  să se evite lăsarea consumatorilor porniţi în timp ce motorul nu funcţionează. Dacă rămâne sistemul audio sau chiar un far pornit sau dacă este lăsat telefonul la încărcat, bateria maşinii va fi consumată peste noapte;

·  să se verifice în mod constant bateria auto  şi să fie menţinută curată, ştergând-o cu o cârpă uscată sau cu o pensulă.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *