Stiri

Cum ştii că trebuie să schimbi formula de lapte praf? Care sunt indiciile care îţi dau de înţeles acest lucru?

Deşi laptele matern este promovat ca fiind cea mai bună sursă de alimentaţie pentru copil, alăptarea uneori nu este posibilă din motive medicale, personal sau profesionale, din cauza tratamentelor pe care le urmează mămicile sau pur şi simplu a opţiunii acestora. Fie ca în primele zile de viaţă este vorba despre un insucces al alăptării sau despre recomandările ferme ale medicilor legate de interzicerea alăptării, singură şi cea mai eficientă varianta de hrănire a copilului este cea a laptelui praf.

Hrănirea cu lapte praf este o idee ce trebuie dezbătută în prealabil cu medicul de familie sau cu medicul pediatru, iar un alt subiect important în acest sens este schimbarea formulei de lapte.

Ce semne şi simptome indică necesitatea schimbării formulei de lapte praf?

Există mai multe motive pentru care mămicile îşi pun problema necesităţii schimbării formulei de lapte. Copilul este principalul “pion” în această problemă, iar sănătatea lui este în joc. De aceea, schimbarea formulei de lapte este avută în vedere de către mămici în momentul în care copilul da următoarele semne:

·  diaree – aceasta este o problemă semnificativă şi un simptom extrem de îngrijorător, mai ales în primele luni de viaţă, când laptele este singurul aliment cu care este hrănit bebeluşul. Pe lângă riscul de deshidratare din cauza formulei de lapte alese în mod necorespunzător, diareea este asociată şi cu diferite sindroame de malabsorbţie. Diareea este asociată adesea şi vărsăturilor, care pun în pericol şi mai mult sănătatea celor mici, făcând deshidratarea o problemă şi mai stringentă;

·  constipaţia – o altă problemă care denotă necesitatea schimbării formulei de lapte praf este reprezentată de constipaţia, de scaunul care stagnează prea mult în intestin din cauza unui tranzit lent, bebeluşul experimentează dificultăți la defecaţie din cauza scaunului dur şi de mari dimensiuni. Crampele, durerile de burtica, balonarea, dificultatea de a elimina gazele şi lipsa poftei de mâncare sunt doar câteva dintre problemele cu care se confruntă bebeluşii cărora li se oferă o formulă de lapte nepotrivită;

·  dureri de burtică – acestea sunt destul de frecvente la copii, sub formă de colici. Ceea ce nu mulţi părinţi ştiu este că aceste dureri sunt asociate cu laptele praf necorespunzător oferit copiilor. Aceste dureri de burtica şi exces de gaze pot fi eliminate complet din viaţa bebeluşului prin simplă schimbare a formulei de lapte;

·  refuzul bebeluşului de a mânca – o reală problemă, foarte frustrantă pentru mămici este reprezentată de refuzul copilului de a mai gusta laptele oferit în biberon. Schimbarea formulei de lapte se va dovedi necesară în acest sens, iar bebelusul va avea din nou o creştere frumoasă.

Medicii pediatri recomanda părinţilor care observă cel puţin unul din aceste simptome să consulte un specialist în vederea recomandării unei alte formule de lapte.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *