Dacă te-ai întrebat vreodata de ce este important să urmezi un curs project manager, află că o bună gestionare a proiectului presupune mult mai mult decât simplul control asupra managementului de proiect, respectarea timpului, bugetului și domeniului de aplicare. Managementul de proiect unește clienții și echipele, creează o viziune pentru succes și aduce pe toată lumea pe aceeași linie, necesară pentru a rămâne pe drumul spre succes. Atunci când proiectele sunt gestionate corespunzător, există un impact pozitiv dincolo de finalizarea acelor lucruri, iar un curs de manager proiect te poate călăuzi sp afli cum faci toate aceste lucruri.
De ce este important managementul de proiect?
1. Ajustare strategică
Managementul de proiect este important deoarece asigură că ceea ce este livrat este corect. De asemenea, va crește valoarea reală a situației comerciale. Managementul proiectului este important deoarece asigură acuratețea planificării proiectului, astfel încât să se potrivească bine în contextul mai larg al cadrului strategic al clientului. Un management de proiect bun asigură că obiectivele proiectelor sunt strâns aliniate cu obiectivele strategice ale companiei.
2. Conducerea
Managementul de proiect este important deoarece aduce leadership și control asupra proiectelor. Fără managementul proiectului, o echipă este ca o navă fără cârmă; se mișcă, dar fără direcție, control sau destinație. Conducerea permite unei echipe să facă cea mai bună muncă.
3. Concentrare clară și obiective
Managementul de proiect este important deoarece asigură existența unui plan adecvat pentru implementarea obiectivelor strategice. Dacă managementul de proiect este lăsat la latitudinea echipei pentru a lucra independent, vei descoperi că echipele funcționează fără o imagine de ansamblu adecvată.
4. Planificarea realistă a proiectului
Managementul proiectului este important, deoarece asigură stabilirea așteptărilor corecte pentru ceea ce poate fi livrat. Fără o gestionare adecvată a proiectului, se pot stabili estimări bugetare și termene de livrare ale proiectului care sunt prea ambițioase sau care nu au estimări analogice pentru constatările din proiecte similare. În cele din urmă, aceasta înseamnă că, fără o bună gestionare a proiectelor, proiectele vor fi întârziate și procesate dincolo de buget.
5. Controlul calității
Proiectele sunt, de obicei, sub o presiune enormă. Fără un manager de proiect angajat care să aibă sprijinul managementului, sarcinile sunt subestimate, termenele scurte și procesele accelerate. Rezultatul este o muncă de calitate slabă.
6. Managementul riscurilor
Managementul de proiect asigură că riscurile sunt gestionate și atenuate corespunzător, astfel încât să nu devină probleme. Managementul riscului este esențial pentru succesul proiectului. Este tentant să-l ascunzi sub covor, să nu-l discuți cu clientul și să speri la cele mai bune. Dar a avea un proces robust în ceea ce privește identificarea, gestionarea și atenuarea riscurilor ajută la prevenirea riscurilor de a deveni probleme.
7. Proces adecvat
Managementul de proiect este important deoarece asigură că oamenii potriviți fac lucrurile corecte la momentul potrivit. De asemenea, se asigură că procesul corect al proiectului este urmărit pe tot parcursul proiectului.
8. Claritate constantă
Managementul proiectului este important deoarece asigură că progresul unui proiect este urmărit și raportat corespunzător. Cu o supraveghere adecvată și un raport de proiect, este ușor de văzut când un proiect începe să se abată de la cursul dorit. Cu cât poți observa mai devreme abaterile proiectului, cu atât este mai ușor să schimbi cursul.
9. Competența tehnică
Cu câțiva ani de experiență, managerii de proiect vor ști multe despre diferitele aspecte ale derulării proiectelor pe care le gestionează. Știu totul despre munca pe care o fac echipele lor, platformele și sistemele pe care le folosesc, precum și posibilitățile și limitările și tipurile de probleme care apar de obicei.
10. Gestionezi și înveți din succes și eșec
Managementul de proiect este important, deoarece înveți din succesele și eșecurile din trecut. Managementul proiectului poate depăși practicile negative. Când faci proiecte, este important să nu faci aceleași greșeli de două ori. Managerii de proiect folosesc flashback-uri sau reevaluări pentru a se gândi la ce a mers bine, ce nu a mers atât de bine și ce ar trebui făcut diferit pentru următorul proiect.