DiverseStiintaTehnologie

Despre piatra lichidă

Știți care-i cel mai popular material de pe Terra? Nu e nici plasticul, nici fierul sau aluminiul. E betonul! Pe bune, al doilea cel mai folosit material de pe planetă, după apă. Și, dacă e să le iei la greutate, omenirea folosește mai mult beton decît lemn, plastic, fier și aluminiu la un loc! Și dată fiind popularitatea betonului, știm tare puține despre el.

De exemplu, ce e betonul? Asta-i simplă: betonul e doar niște pietriș amestecat cu apă și cu ciment. Sigur, sînt paișpe milioane de feluri de ciment, dar la bază toate-s unul singur. Amestecul e “lichid” inițial, drept care poate fi turnat în forme, unde se solidifică și devine foarte rezistent.

De unde a venit betonul cînd a venit? Păi, din natură. Și dintr-un noroc chior. Mai precis, romanii au remarcat faptul că cenușa vulcanica generată de Campi Flegrei, un vulcan din apropierea portului Puteoli (Puzzuoli, pe nou), cînd era amestecată cu apa, forma un soi de mortar care lega pietrele la un loc. Așa că, practic, romanii au început chiar să exporte cenușa, zisă pozzolana. Norocul a stat în faptul că își construiseră orașul pe o fabrică naturală de ciment: pozzolana era un amestec de oxizi de siliciu și var, la care doar mai adăugai apă și făceai ciment. Iar cercetătorii au și descoperit cum se forma pozzolana: caldera vulcanului era bogată în piatră de var, o rocă formată, în principal, din carbonat de calciu.

Sursa ScienceFriction

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *