CulturaDiverseStiinta

Gladiatori celebri si executiile publice

Gladiatori celebri – Spartacus

Istoria acestora incepe cu Spartacus (c. 109 i.Hr.-71 i.Hr.), cel mai demn de retinut. Omul care a invins sansele. Sclav roman, eventual, un prizonier de razboi din Tracia, care a declansat o revolta a sclavilor care au luptat impotriva armatei romane.Spartacus a fost vandut ca sclav unui lanista pe nume Lentulus Batiatus in apropiere de Capua. Spartacus a fost antrenat ca un gladiator si a folosit abilitatile sale de a lupta impotriva romanilor. Ajutoarele sale au fost gladiatori din Galia, numiti Crixus si Oenomaus.

Imparatul roman Commodus

Incredibil, unul dintre cei mai renumiti gladiatori a fost Imparatul Commodus (177-192 d.Hr.), care s-a laudat ca el a fost victorios in o mie de meciuri. Commodus a luat parte in mod regulat la jocuri si spectacole si a ordonat sa fie inscrise in evidentele publice anuntate in ziarul orasului – Commodus a luptat ca un Secutor.

Priscus si Verus

Povestea urmatoare este despre doi gladiatori celebri numiti Priscus si Verus care au luptat atat de uniform si curajos pentru atat de mult timp incat, atunci cand ambii si-au recunoscut infrangerea, imparatul roman Titus le-a acordat victoria amandurora prezentandu-le rudis.

Unui secutor numit Flamma i-a fost acordat rudis (sabia de lemn pentru antrenament – simbol al libertatii) de patru ori. Totusi el a ales sa ramana un gladiator. El a fost ucis in cea de-a 22-a sa lupta.

Sursa Descopera.org

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *