Stiri

Instalațiile sanitare și instalatorii – rolul lor și activitatea desfășurată

Industria instalațiilor sanitare este una destul de complexă și nu se rezumă doar la simplă amenajare a țevilor și canalelor de scurgere. Conform statisticilor internaționale, se așteaptă că numărul de instalatori să crească cu aproximativ 20%, ceea ce semnifică o crește mai mare decât media așteptată pentru toate celelalte ocupații. Cererea pentru un instalator calificat este în continuă creștere, pe măsură ce personalul se pensionează, iar forță de muncă cu pregătire tehnică nu ține pasul ori este mult sub cererea pieței.

Astăzi, există o gamă largă de cursuri adresate persoanelor interesate de a obține o calificare în acest domeniu. Astfel că a deveni instalator nu se întâmplă pur și simplu peste noapte, ci este nevoie de anumite eforturi și de muncă susținută. Este necesar astfel un set de diferite abilități în acest sens, dar și o pregătire tehnică minimă. Asemenea altor meserii, și în industria instalațiilor sanitare se începe cu o perioadă de ucenicie alături de o persoană autorizată și un program împărțit pe nivele. În general, perioada de ucenicie este oferită fie în cadrul unei școli profesionale, fie de către companiile din domeniul industriei sau chiar de către contractori.

Perioada minimă de frecventare a unui astfel de curs poate începe de la 20 de săptămâni și poate ajunge chiar la 41 de săptămâni, iar altele se pot întinde chiar și până la 3-4 ani, asta dacă cursantul optează pentru studiul cu jumătate de normă în cadrul unor firme specializate în formarea de instalatori cu experiență.

De ce este nevoie pentru a face un curs instalator

Pentru înscrierea la un astfel de curs de instalator, în primul rând, este important că participantul să știe ce fel de instalator vrea să devină. Cursurile oferite pot fi împărțite în mai multe clase principale:

–   protecție împotriva incendiilor;

–   instalații sanitare;

–   instalații de drenaj;

–   instalarea gazelor;

–   servicii mecanice;

–   irigații agricole;

–   acoperișuri – ape pluviale și rezerve de apă.

Astfel că și instalatorul este de mai multe feluri pentru diferite locuri de muncă.

Un instalator poate fi specializat în instalarea unor conducte în clădirile de locuințe nou amenajate, dar să nu fie atât de bun în instalarea acestora în clădirile comerciale. Alții pot fi experți în lucrări foarte specifice, precum instalarea conductelor de gaz.

Calitatea muncii făcută de un instalator contează foarte mult, la fel cum este formarea să în cadrul unui curs organizat de o firmă autorizată. Este important că instalatorul ales să fie calificat, să aibă experiență și de ce nu, să aibă și recomandări bune. Astăzi, majoritatea oamenilor cer recenzii și feedback despre aproape orice și oricine. Răspunsurile clienților mulțumiți vis-a-vis de prestarea serviciilor pot ridică un anumit instalator în topul alegerilor, iar acest lucru nu poate fi altfel decât de succes.

Pentru clienți, nu există altceva mai impresionant decât un instalator certificat care își cunoaște meseria și care poate îndeplini sarcini dificile fără probleme. În plus, cu cât instalatorul este mai experimentat, cu atât există șanse mai mari de a-și găsi un loc de muncă bine plătit, de a avansa în carieră și poate chiar de a-și face propria afacere.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *