Stiri

Istoria utilizării energiei solare

În timp ce ecologiștii luptă astăzi pentru a promova utilizarea energiei verzi, încercând să explice avantajele pe care ni le oferă energia soarelui, această energie solară a fost descoperită pentru prima dată de bacterii foarte vechi. Soarele a fost forța motrică pentru toată viața de pe Pământ, de când primii microbi au dezvoltat capacitatea de fotosinteză, în urmă cu aproximativ 2,3 miliarde de ani.

În mod ironic, acest lucru a dus la o catastrofă ecologică devastatoare cunoscută sub numele de Marele eveniment de Oxigenare (catastrofa oxigenului), cauzată de emisia de oxigen gazos ca produs secundar al fotosintezei. În timp ce aceste prime organisme au provocat o dispariție în masă, energia solară de astăzi ar putea deține cheia prevenirii unei crize planetare.

De unde au început proiectele moderne de utilizare a energiei solare?

Cu toții cunoaștem astăzi la ce se referă panourile fotovoltaice și ce rol au în transformarea energiei luminoase în energie electrică. Rădăcinile proiectelor moderne bazate pe energia solară se regăsesc prin anul 1839. În acel moment, un fizician francez de 19 ani, A.E. Becquerel, care se concentrase până atunci pe fosforescență și luminescență, a descoperit efectul fotovoltaic. El a descoperit că atunci când plăcile de aur sau platină sunt scufundate într-o soluție, apoi expuse la radiații solare inegale, este generat un curent electric. Această descoperire a fost preluată de oamenii de știință din întreaga lume.

La începutul anilor 1860, un matematician francez pe nume August Mouchet a început să înregistreze brevete pentru motoarele cu energie solară. În 1878, Mouchet și asistentul său Abel Pifre – care urmau să dezvolte prima tipografie cu energie solară – au prezentat motorul cu energie solară la Expoziția Universală din Paris, câștigând o medalie de aur pentru eforturile lor. 

Din păcate, invenția lui Mouchet a fost prea futuristă pentru acele vremuri. Guvernul francez a stabilit că energia solară nu era viabilă din punct de vedere economic și au încetat finanțarea. Din fericire, tehnologia solară a progresat.

Cum a fost comercializată energia solară?

În 1883, inventatorul american Charles Fritz a creat prima celulă solară de seleniu care funcționează.

În 1888, omul de știință Aleksandr Stoletov a construit și a brevetat prima celulă solară adevărată. În 1891, inventatorul Baltimore, Clarence Kemp, a brevetat primul încălzitor solar de apă comercial. În 1905, energia solară a fost adusă în lumina reflectoarelor lumii. Celebrul fizician Albert Einstein a publicat o lucrare despre efectul fotoelectric și despre modul în care pachetele de lumină transportă energia.

O inovație suplimentară a apărut ca urmare a descoperirilor importante ale lui Einstein cu privire la mecanismele care stau la baza efectului fotoelectric. Aceste noi cunoștințe au permis Laboratoarelor Bell să producă prima celulă solară modernă în 1954. În timp ce acest proiect a fost pionierul tehnologiei energiei solare așa cum o cunoaștem astăzi, el a fost teribil de ineficient. A costat 250 de dolari pentru a genera doar 1 watt de electricitate, comparativ cu 2 – 3 dolari cât reprezenta un watt de la centralele pe cărbune din acea vreme.

Celulele solare din acel stadiu erau totuși potrivite pentru utilizare în spațiu, iar în 1958, nava spațială Vanguard 1 a folosit energia solară ca sursă de rezervă. Un an mai târziu, o celulă solară a fost dezvoltată cu o eficiență de 10%, dar a prezentat în continuare o utilitate redusă în afara zborurilor spațiale.

Lipsa petrolului a alimentat creșterea energiei solare

Începutul anilor 1970 a dus la o creștere a interesului pentru potențialul energiei solare ca sursă regenerabilă de energie electrică. La acea vreme, o criză petrolieră la nivel mondial și preocupările legate de mediu au dus la noi eforturi pentru a dezvolta alternative la combustibilii fosili. Progresele în eficiența solară au scăzut prețul pe watt de la peste 100 USD la aproximativ 20 USD.

Anii 2000 și 2010 au adus și mai multe progrese în lumea tehnologiei energiei solare. Costurile au scăzut semnificativ, în timp ce eficiența a crescut. 

Astăzi, doar în SUA există aproape un milion de case care folosesc energia solară pentru totalitatea sau pentru o parte din cantitatea de electricitate pe care o consumă.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *