Tehnologie

Legătura dintre viteza la internet și restricțiile autorităților în contextul crizei din sănătate

Anul 2020 este cu siguranță unul ieșit din comun pentru cea mai mare parte a populației planetei. Pandemia de noul coronavirus a schimbat obiceiurile oamenilor, cu accent pe distanțare fizică și mutare a multor activități în mediul online – mai mult decât se întâmpla înainte. În contextul Covid-19, cele mai multe state de pe glob au adoptat măsuri speciale, restricții, inclusiv de tip lockdown – închidere a tuturor activităților neesențiale, atât în business, cât și în divertisment și chiar sănătate și educație. România nu a făcut excepție, existând două luni de stare de urgență, în perioada martie – mai 2020, urmate de stare de alertă, cu relaxare temperată.

Ce au făcut oamenii blocați în case pentru a comunica, pentru a se informa, pentru a lucra (acolo unde era posibil) și mai ales pentru a-și consuma timpul liber nesperat (și nedorit) de mult, pentru a evita starea de anxietate determinată de izolarea socială? Evident, au folosit din plin internetul. Cel puțin în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare, cele mai multe locuințe au conexiune la internet fixă sau / și mobilă, iar în epoca smartphone-urilor mediul online a fost asaptat de utilizatori, mai mult decât oricând până la acel moment.

Acest asalt al rețelelor de internet, cu trafic intens, a determinat în general scăderi ale vitezelor conexiunilor. Conform unei ample analize realizate de Cable.co.uk, vitezele de conectare la internet au scăzut în cele mai multe țări în perioadele în care guvernele au impus cele mai stricte restricţii. Au fost luate în calcul nu mai puțin de 114 țări de pe glob, cu un total de peste 364 de milioane de teste de viteză în bandă largă.

Au fost studiate diferențele de viteză medie în perioadele de restricție față de perioade din afara intervalelor respective. Spre exemplu, în România s-au analizat peste 70.000 de conexiuni la internet de mare viteză, iar informațiile colectate arată o scădere în medie cu 5,32% a vitezelor de transfer date. În timpul stării de urgență viteza medie de download a fost de 83,6 Mbps, iar în timpul unei perioade obişnuite din an aceasta era de 88,29 Mbps. În țara noastră s-a analizat perioada 12 martie – 16 iunie 2020.

România nu a stat însă deloc rău, scăderea de viteză putând fi considerată una modestă, greu de perceput de către utilizatori. Astfel, conform reviewhosting.ro, vitezele atat ale paginilor cat si ale principalilor furnizori de servicii web, nu au suferit schimbari majore.

Cele mai mari scăderi s-au consemnat în America Centrală (-26%), zona de nord a Africii (-11,77%), Asia (-16,33% ) şi America de Sud (-16,11%).

În Europa de Est, scăderile de viteză au fost de aproximativ 1%. Totuși, media este realizată din diferențe mari între evoluțiile pe fiecare țară în parte. În Ungaria scăderea vitezelor de internet a fost de 13,26%, în timp ce Republica Moldova și Bosnia și Herțegovina au înregistrat creșteri impresionante de 25,54% și respectiv 45,33%. Aceste valori sunt probabil determinate de tehnologia în plin update a rețelelor din aceste țări mai puțin dezvoltate.

Scăderi semnificative ale vitezelor conexiunilor de internet în Europa s-au observat în Finlanda (-24,81%), Olanda (-13,01%), Austria (-10,47%) și Italia (-10,44%). Alte state au avut evoluții nesemnificative ale valorilor consemnate de această analiză a datelor.

Vina pentru consumul ridicat de lățime de bandă aparține serviciilor de streaming video. În 2019, consmul total de conţinut video a reprezentat 60,6% din volumul total al rețelelor. Acum, în plină pandemie, când s-a hotărât la nivel global să fie instalate restricții sociale puternice, serviciile de streaming video au decis reducerea voluntară a calității transmisiunilor, tocmai pentru limitarea impactului. Oamenii au petrecut mult timp online vizionând conținut video pe platforme precum Netflix, Amazon, YouTube sau HBO Go și evident că fără acest sacrificiu, lucrurile ar fi arătat și mai rău.

Românii sunt obișnuiți cu viteze foarte mari ale serviciilor de internet, atât pe internet fix (fibră optică), cât și pe internet mobil. Dezvoltatorii de conținut sunt obligați astfel să ofere calitate tehnică foarte bună, cu servere capabile să susțină traficul de mare viteză. Orice website are nevoie de găzduireweb performantă, iar data centerele localizate în România sunt indicate pentru serviciile care targetează utilizatori preponderent din țara noastră.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *