NaturaStiintaStiri

Noi detalii despre cele șapte planete proaspăt descoperite

Am căutat mai multe detalii despre sistemul de șapte planete despre care NASA a anunțat aseară. Este făcut numai și numai din curiozități.

Toate cele șapte planete (cum spuneam aseară, șase sunt sigur “rocky”, din piatră, precum Mercur, Venus, Terra și Marte) sunt extrem de apropiate. De fapt, toate șapte sunt mai apropiate de steaua lor decat este Mercur de Soare.

Păi, și n-ar trebui să fie jale de fierbinte, așa aproape de soarele lor? Nu chiar. De fapt, cel puțin trei planete ar trebui să aibă apă lichidă, și aparent există o șansă destul de bună ca toate planetele să conțină apă. Inclusiv a șaptea planetă, cea mai îndepărtată, e ca o cometă, făcută din gheață și noroaie. Pentru că steaua în jurul căreia se învîrt cele șapte plane este o așa- numită “pitică ultracoolă”. Adică rece ca naiba: ca să vă dați seama, o stea normală, ca Soarele, are vreo 6000K (Kelvini, așa se măsoară oficial temperatura, adică vreo 5720oC) iar o pitică ultracool are undeva pe la 2700K, adică vreo 2430oC.

Credit: NASA/JPL-Caltech

Faptul că avem norocul să vedem sistemul solar Trappist-1 din lateral, ca și cum ne-am uita la muchia unui disc, ne permite să vedem fiecare planetă cum trece prin fața stelei. Așadar, lumina de la stea va scădea în intensitate (ca la o eclipsă) iar asta ne permite să măsurăm atît durata trecerii, cat și reducerea iluminării. Așa putem afla și cat de mari sunt planetele, și cat cantăresc, cu precizie teribilă. Și apoi putem afla și cat de departe sunt.

Sursa Sciencefriction

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *