Diverse

O scurtă istorie a astrologiei

De milenii, omenirea a încercat să coreleze mişcarea astrelor cu ceea ce se întâmplă în plan terestru, această artă purtând numele de astrologie. Teritoriul iniţial pe care a prins avânt astrologia se bănuieşte a fi Mesopotamia, deşi mai mult ca sigur omul a fost fascinat de stele încă de la începuturile istoriei.

Secole la rând, astrologia a dominat viaţa culturală a umanităţii generând şi un număr impresionant de cărţi de astrologie, unele dintre aceste texte aparţinând unor gânditori de la care omul modern poate nu s-ar fi aşteptat să aibă asemenea preocupări.

 Scrieri celebre şi astrologi faimoşi

Sursa Foto: Pixabay

Iată şi o scurtă istorie a acestei arte legată în paralel cu diverse cărţi de astrologie sau referiri istorice la astrologi faimoşi care au influenţat lumea antică şi modernă.

Enuma Anu Enil

Sursa Foto: Pixabay

Este prima dintre cărţile de astrologie ce au rămas drept mărturie a acestei tradiţii şi datează din vremea Babilonului. Enuma Anu Enil reprezintă o colecţie de 80 de tăbliţe cu scriere cuneiformă care descriu mişcările unor corpuri cereşti (uneori personificate) şi influenţa acestora asupra vieţii pământenilor.

Tetrabiblos

Tetrabiblos
Sursa Foto: Pixabay

Opera îi aparţine istoricului şi geografului Ptolemeu, iar cărţile de astrologie scrise de acesta au influenţat lumea occidentală pentru aproape un mileniu. Tetrabiblos era atât de folosit şi copiat în Evul Mediu timpuriu încât putem vorbi de unul dintre primele bestseller-uri ale Europei.

Biblia

Sursa Foto: Pixabay

Deşi nu poate fi înscrisă în categoria „cărţi de astrologie”, Biblia rămâne o referinţă certă la influenţa pe care astrologia o avea asupra culturii religioase a unor popoare.

  • Deşi conţine o serie de profeţii, Biblia nu este neapărat un document influenţat de astrologie. În schimb, vine cu o grămadă de referinţe legate de importanţa astrologiei în lumea antică.

Să nu uităm povestea celor 3 magi, Melchior, Balthazar şi Gaspar, care, venind din direcţii diferite, au urmat aceeaşi stea ce vestea un eveniment major pentru omenire.

Definţiile lui Serapio

Sursa Foto: Pixabay

Astrologul Serapio din Alexandria (secolul I e.n.)este cel care a asigurat puntea de legătură între arta citirii stelelor practicată în Orientul Mijlociu şi cea care s-a transferat apoi în lumea occidentală. Tratatul său de bază „Definiţii” nu a supravieţuit timpului decât prin copii făcute ulterior şi este o carte de astrologie care delimitează influenţa benefică de cea malefică a caselor din zodiac.

Mathesis

Mathesis
Sursa Foto: Pixabay

În secolul IV, Firmicus Maternus, un spaniol, traducător al lui Ptolemeu şi a unor astrologi arabi, pare să fie cel care, prin cărţile de astrologie scrise de el, a dus interpretările de astrograme spre folosit până în ziua de azi.

  • Stilul interpretărilor făcute de Firmicus Maternus este cel care a pus bazele horoscoapelor compuse în zilele noastre. Tratatul său „Mathesis” face referire la influenţa planetelor asupra fiecărei case a horoscopului.

Mathesis rămâne opera sa care a supravieţuit, iar stilul cărţii de astrologie se poate recunoaşte uşor în horoscoapele moderne: „ce se poate întâmpla când Saturn intră în casa a IX-a”, spre exemplu.

Sermons

Sursa Foto: Pixabay

Până şi părinţii întemeietori ai bisericii creştine îşi au un loc aparte în istoria astrologiei. Una dintre cele mai celebre cărţi de astrologie, Sermons, îi aparţine Sfântului Cesarius din Arles, iar aceasta s-a păstrat integral.

  • Întemeietorii bisericii creştine au fost şi ei captivaţi de influenţa astrelor asupra destinului lumii.

Printre profeţiile călugărului astrolog se numără: Imperiul Carolingian (400 de ani mai târziu), asasinarea regelui francez Henric al IV-lea sau urcarea pe tron a lui Ludovic al XIV-lea şi renumele de „Rege Soare” care avea să îi definească domnia.

Solar Zodiologicum

Sursa Foto: Pixabay

Caracterizarea generală a zodiilor, aşa cum o cunoaştem în zilele noastre, apare pentru prima oară în manuscrisul „Solar Zodiologicum” (secolul XV) creat de un autor anonim din Ţările de Jos.

  • Caracteristicile zodiilor au început să fie studiate în Evul Mediu, iar modul în care a fost descris fiecare nativ în parte nu diferă foarte mult de imaginea sub care aceştia sunt reprezentaţi în yilele noastre.

Practic, cam tot ce spunem desprea firea unor nativi din zodiac în zilele noastre este o moştenire din acele timpuri. Iar Evul Mediu şi Renaşterea a abundat în maeştri astrologi şi preziceri faimoase, colecţia cea mai cunoscută fiind cea a Catrenelor lui Nostradamus.

Însă, pe lângă acesta, nume renumite precum Leonardo daVinci, Galileo Galilei, Rene Descartes îşi arătau interesul pentru astrologie şi studiauaceastă artă alături de iniţiaţi. Munca lor asiduă a dus la înfiinţarea astronomiei ca ştiinţă şi trecerea spre Iluminism.

Astrologie Creştină

Astrologie Creştină
Sursa Foto: Pixabay

Unul dintre cei mai cunoscuţi astrologi britanici, William Lilly (secolul XVII) rămâne un nume important şi în ziua de astăzi pentru compendiul său „Astrologie Creştină”, o culegere de texte traduse din bibliotecile mănăstirilor şi facultăţilor europene de atunci.

  • Almanahul a fost prima formă sub care se publica un horoscop anual sau multi-anual. Primele astfel de scrieri datează din Evul Mediu, iar Nostradamus se pare că era unul dintre autorii cei prolifici ai epocii sale. Cu toate acestea, tirajul atins de „Merlinus Anglicus Junior” al lui Lilly îl recomandă drept un blockbuster al epocii.

Succesul public îl înregistrează însă odată cu publicarea primului său almanah „Merlinus Anglicus Junior”, iar în perioada domniei lui Oliver Cromwell ajunge să vândă şi către 30.000 de cărţi anual.

Modern Astrology

Modern Astrology
Sursa Foto: Pixabay

La mai bine 150 de ani după Lilly, un alt britanic, Allan Leo, avea să fie cel care ţinutuia astrologia modernă în graniţele sale de astăzi, cu ajutorul unei reviste de astrologie numită chiar „Modern Astrology”. Tot el este şi fondatorul Lojei Astrologice, înfiinţată în 1915, ca răspuns la atacurile ştiinţei la adresa acestei arte străvechi. Allan Leo este şi autorul seriei de cărţi de astrologie „Manualele Astrologice” (1909).

Cayce

Cayce
Sursa Foto: Pixabay

Sub acest nume nu găsim o carte de astrologie, ci un adevărat fenomen paranormal. Edgar Cayce este cel mai cunoscut clarvăzător american, iar scrierile sale fac deseori referire la influenţa astrela asupra spiritului şi a fenomenelor istorice. Deşi nu a scris un tratat de astrologie propriu-zis, a influenţat apariţia multor cărţi de astrologie care încercau să se înscrie în „stilul Cayce”.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *