Stiri

Rolul şi importanța anvelopelor de vară montate pe autoturism în mod corespunzător

Se vorbeşte foarte mult în presă, în articolele  de pe site-urile de specialitate şi în alte surse despre importanţa pe care o au cauciucurile de vară, dar foarte rar se vorbeşte despre importanţa dotării autoturismului cu anvelope de vară în mod corespunzător. Anvelopele de vară sunt cunoscute ca fiind foarte performante şi sunt recomandate când temperaturile depăşesc în mod constant valoarea de 7 grade C, de primăvară devreme, până toamna târziu.

Anvelopele de vară reprezintă cea mă bună soluţie pentru o tracţiune superioară în cele trei sezoane, fiind rezultatul unui amestec de cauciucuri care face ca un set de anvelope de vară să fie potrivit condiţiilor meteo din sezonul cald. Concret, anvelopele de vară sunt mai rigide, asigurând o tracţiune mai eficientă în vremea caldă.

Cum se comportă autoturismul dotat cu anvelope de vară în mod corespunzător pe şosea?

Anvelopele de vară sunt foarte importante pentru a determina felul în care se comportă autoturismul pe şosele în sezonul cald, când temperaturile de pe carosabil ajung la câteva zeci de grade C şi pot deteriora orice anvelopă necorespunzătoare. Anvelopele de vară sunt proiectate după ani de cercetări în domeniu, acestea luând naştere pentru a asigura atât o aderență bună pe carosabilul uscat şi foarte cald, cât şi pe carosabilul umed.

Anvelopele de vară sunt considerate a fi mai sigure pe carosabilul uscat şi când temperaturile depăşesc valoarea de 7 grade C, întrucât testele au demonstrat că acestea asigura distanţe de frânare mai scurte, comparativ cu anvelopele de iarnă.

O maşină dotată cu anvelope de vara va avea o tracţiune şi o aderentă mai bună, dar şi o rezistenţă la acvaplanare excelentă, ceea ce înseamnă că atât în zilele de vară toride, cât şi în zilele ploioase sunt foarte importante. Anvelopele de vară evacuează apa pe asfalt repede, astfel încât fenomenul de acvaplanare se va resimţi la 90 km/h, în timp ce pneurile de iarnă resimt acvaplanarea la 60 de km/h.

În plus, este recomandat ca, atunci când vremea începe să se încălzească, maşina să fie trecută la cauciucuri de vară, de la cele de iarnă, în caz contrar cele de iarnă se deteriorează rapid şi nu mai fac faţă carosabilului acoperit de zăpadă sau de polei.

Siguranţa pe şosele se rezumă în mare parte la anvelope

Singura legătură de contact a autoturismului cu carosabilul este reprezentat de anvelope, care fac şi diferenţa între un drum sigur şi un eveniment rutier neplăcut. De aceea, de multe ori nu este important cât de puternic este şi cât de bine merge motorul, cât de solidă este construcţia vehiculului său cât de bine frânează, ci totul se rezumă la anvelope. Concret, cumpărătorii sunt sfătuiţi să fie atenţi la:

·  alegerea dimensiunii anvelopei, pentru că o anvelopă cu dimensiune nepotrivită va determina un disconfort mare în mers;

·  evitarea folosirii a două anvelope de vară cu două de iarnă sau all season sau anvelope specifice anotimpurilor diferite;

·  citirea corectă a anvelopei, cu toţi indicii ei importanţi.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *