Diverse

Spuma poliuretanică şi avantajele în izolarea construcţiilor

În procesul de construcţie a unei clădiri, cel mai important aspect este reprezentat de calitatea materialelor utilizate. În acest fel este asigurată crearea unei atmosfere confortabile în interiorul clădirii, mai ales atunci când este vorba despre un spaţiu de locuit.

Prin urmare, este importantă alegerea celei mai potrivite soluţii de izolare atât fonică, dar mai ales termică. Una dintre cele mai eficiente astfel de soluţii este izolaţie cu spumă poliuretanică. Aceasta este un material compatibil cu majoritatea suprafeţelor de construit, care are rolul de etanşare şi umplere a spaţiilor pentru a asigura o izolaţie termică şi acustica eficienta. Drept urmare, costurile cu consumul de energie necesar încălzirii sau răcirii unui spaţiu pot fi reduse cu până la 50%.   

Tipurile de spumă poliuretanică 

Piaţa materialelor de construcţii este extrem de vastă şi pune la dispoziţia constructorilor numeroase tipuri de spumă poliuretanică, utilizată pentru realizarea izolaţiei unei construcţii. Însă toate acestea sunt separate, făcând parte din una din cele două varietăţi principale de spumă poliuretanică: cu celule deschise (spume flexibile) şi cu celule închise (spumei rigide).

Spuma poliuretanică cu celule deschise este asemănătoare cu un burete, fiind uşoară şi permeabila la vapori. De aceea, nu este recomandată în zone unde există o umiditate excesivă, fiind ideală pentru zonele unde este aplicată vată (minerală, lemn sau celuloză), precum şi pe elementele structurale care îşi schimba forma în timp – cum ar fi lemnul – datorită caracteristicii de flexibilitate. Astfel că reprezintă soluţia ideală de izolare a unei mansarde.

În schimb, spuma poliuretanică cu celule închise este realizată din vezicule microscopice, închise, având proprietăţi asemănătoare cu cele ale polistirenului. Prin urmare, reprezintă o alternativă la utilizarea polistirenului, asigurând o izolaţie termică excelentă şi o rezistenţă ridicată la apă. Însă, decizia utilizării acestui tip de izolaţie trebuie luată în urma discuţiilor cu specialişti în domeniu, cum ar fi constructori sau producători de spumă poliuretanică.

Izolaţia cu spumă poliuretanică 

Realizarea izolaţiei cu spumă poliuretanică se poate face atât cu această soluţie de izolare aflată sub formă de plăci, cât şi prin pulverizare (aceasta fiind ce mai des folosită). Dacă plăcile de spumă poliuretanică sunt utilizate, de obicei, pentru izolaţia acoperişurilor (plane şi înclinate), însă şi pentru pereţi şi pardoseli cu diafragmă, spuma pulverizată este folosită la izolaţia mansardelor, pereţilor, tavanului şi chiar pentru etanşarea fundaţiilor.

 Avantajul principal al spumei poliuretanice este că are o eficienţă foarte mare. Însă, spray-ul cu spumă are şi alte avantaje importante, cum ar fi că este o metodă foarte rapidă de izolaţie, datorită agregatelor speciale utilizate existând posibilitatea de a aplica pe o suprafaţă de până la 300 de metri pătraţi într-o singură zi. În plus, aceasta poate fi aplicată în orice moment al anului şi pe orice tip de suprafața sau material.

Un aspect de care trebuie ţinut cont este că acest procedeu trebuie efectuat numai de personal avizat, care are la dispoziţie echipamente specializate şi echipament de protecţie deoarece atât mirosul, cât şi substanţele şi particulele eliminate în timpul procesului sunt foarte dăunătoare pentru organismul uman.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *